Ivan Sivec: NOČ PO MEGA ŽURU

Knjiga je nadaljevanje zgodbe Zadnji mega žur.

Govori o soočanju z Matejevo smrtjo mame Maje in punce Tjaše ter razkrivanju vzroka njegove smrti, kjer jima je pomagal izkušeni kriminalist Rudi.

Vsebina je bila zelo napeta, saj so vsi trije junaki knjige ob iskanju skrite resnice, ki je stala za smrtjo Mateja, skoraj izgubili življenje.

Branje knjige priporočam predvsem tistim, ki imajo radi napete in skrivnostne zgodbe.

 

                                                                                                                 Jure Delkot, 9. r.

Carolin Philipps: BELA KAVA IN POSIPANEC

Sammy, desetletni nemški deček, se od svojih vrstnikov razlikuje le po barvi kože. Temnejša je, zato ga otroci kličejo Bela kava. Njegova starša sta ušla vojni v Afriki, a tudi v Nemčiji družina nima miru. Sammy pa bi rad le v miru hodil v šolo, imel prijatelje in igral klavir. A kmalu gre vse narobe. Sprašuje se, zakaj je barva kože tako zelo pomembna.

V šoli se Sammy ne razume s priljubljenim dečkom Borisom, ki ga zaradi njegovih pegic na obrazu kličejo Posipanec. Boris je na Sammyja ljubosumen, saj je vedno boljši od njega …

Knjiga mi je bila všeč, saj po nekaterih delih knjige postaneš zelo radoveden. Najbolj mi je bil zanimiv prizor, ko se je Sammyju zgodila nesreča z roko.

To knjigo sem si izbrala, saj sem jo večkrat videla na polici v knjižnici, ko sem iskala knjige za bralno značko. Nikoli mi ni bilo jasno, zakaj ima ta knjiga takšen naslov, zato sem si jo zaradi radovednosti tudi izposodila. Zgodba sporoča, da človeka ne smemo soditi po njegovi rasi in zunanjosti, temveč po njegovi notranjosti in razumu. Tako smo lahko vsi v dobrih odnosih med seboj.

Knjigo priporočam vsem, ki se v družbi drugih počutijo nekako odrinjeni ali pa so se preselili in se na novo okolje še navajajo.

                                                                                                          Eva Kunič, 9. r.

Janja Vidmar: HIŠA GROZE

Joštu, 10-letnemu fantu, je umrla mama. Zaradi čustvene stiske in strašljive nove hiše se Jošt zapre vase. Oče najame telesnega stražarja Paja, da bi Joštu pomagal. Ta ima s svojim prijateljem Izijem s fantom drugače načrte.

Po nekaj dnevih življenja v hiši vsi ugotovijo, da je v njej nekaj zelo narobe …

Knjiga mi je bila všeč, ker ima veliko zapletov in zaradi srhljive rdeče niti skozi celotno zgodbo, saj so me vedno zanimale knjige s tako vsebino. Hišo groze sem izbrala po predstavitvi pisateljice, ki sem jo poslušala na lanski podelitvi bralne značke v Kulturnem domu v Metliki.

Knjiga je napeta, strašna in zanimiva. Priporočam jo vsem, ki imajo radi grozljivke.

Barbara Gusić, 9. r.

Salla Simukka: BELA KOT SNEG

V knjigi Bela kot sneg se glavna književna junakinja Sneguljčica odpravi na potovanje v vročo Prago. Tam misli, da bo imela brezskrbne počitnice, a se ne bi mogla bolj motiti. Že na začetku bivanja v Pragi ji neka punca pove, da sta sestri. Kmalu ugotovi, da je njena sestra Lenka v kultu. Medtem ko poskuša Sneguljčica preprečiti, da bi Lenka ostala v kultu, pa nekdo nad njo pošlje poklicnega morilca.

Od te pisateljice sem prebrala tudi knjigi Rdeča kot kri in Črna kot ebenovina, ki sta tudi zelo dobro napisani.

Knjiga mi je všeč, ker je neobičajna kriminalka, ker je napeta in sem jo z veseljem brala.

Tina Kambič, 9. r.

Ivan Sivec: ZADNJI MEGA ŽUR

Knjiga, ki govori o dijaku Mateju, mi je bila všeč, ker je bila zanimiva in napeta.

Zgodba govori o Matejevem življenju v zadnjem letniku srednje šole.

Bil je dober dijak, njegova mama je bila uspešna podjetnica in imel je punco Tjašo, ki jo je spoznal na maturantskem izletu. Imel se je lepo, že je razmišljal o fakulteti, ko se mu je počasi začel podirati svet. S svojimi sošolci so za konec naredili veliko neumnost, zato mu je ravnatelj obljubil izključitev iz šole. Matematični test, za katerega je pričakoval odlično oceno, je pisal nezadostno. Svojo punco Tjašo je zalotil v objemu drugega. Zaradi žalosti, šoka in droge je skočil iz stolpnice in se ubil.

Vzroke za smrt smo lahko samo ugibali, zato priporočam branje nadaljevanja zgodbe Noč po mega žuru, ki razkrije resnične, skrivnostne vzroke Matejeve smrti, ki so se skozi zgodbo skrivali v ozadju.

Jezik v knjigi je mladostniški, zato nisem imel težav pri razumevanju. Branje je bilo v začetku zabavno in humorno, proti koncu pa napeto in pretresljivo.

Knjigo svetujem bralcem, starejšim od 12 let.

                                                                Jure Delkot, 9. r.

Karen M. McManus: EDEN OD NAS LAŽE

Mladinska uspešnica Eden od nas laže se začne, ko učitelj po pouku pet dijakov zadrži v priporu. Simon iz učilnice ne pride živ. Izkaže se, da ga je nekdo zastrupil. Osumljenci postanejo dijaki, ki so bili s Simonom v priporu, saj je Simon o njih naslednji dan hotel napisati sočne skrivnosti na svoji opravljivi aplikaciji.

Knjiga mi je bila zelo všeč, ker je napeta, smešna, zanimiva, všeč mi je bilo tudi to, da je zgodba napisana z zornih kotov dijakov, ki so bili v priporu.

Knjiga bo dobila drugi del, po njej pa bo posneta tudi serija.

To knjigo res priporočam, saj je zanimiva, napeta in ima šokanten konec.

 

Tina Kambič, 9. r.

Christiane F.: MI, OTROCI S POSTAJE ZOO

Knjiga Mi, otroci s postaje Zoo pripoveduje o Christiane, zelo mladi odvisnici od drog. V knjigi boš izvedel, kako je začela z drogami. Najbolj žalostno pri tej knjigi je, da ni plod domišljije, ampak resnica.

To knjigo sem si izbrala, ker je bila že včasih in je še danes velika uspešnica. Knjiga vsebuje veliko pretresljivih dogodkov, saj je nekaj, kar se nam zdi noro, odvisnikom od drog vsakdanje.

Knjigo priporočam, saj te resnično odvrne od drog, toda bralci naj bodo stari nad 14 let.

 

Tina Kambič, 9. r.

JANA FREY: VELIKE ZELENE OČI

Knjiga Velike zelene oči govori o Leni in njenem življenju pred in po hudi prometni nesreči, v kateri za vedno izgubi vid.

Lena je pogumno in pridno dekle, saj v šoli spremlja pouk in ima dobre ocene. Po nesreči se težko znajde v novem temnem svetu, ampak ga čez čas osvoji in se navadi novega življenja. Po nesreči je bila zelo žalostna in jaz bi se enako počutila kot ona.

Knjiga mi je bila všeč, saj je zanimiva, malo napeta in tudi življenjsko zanimiva. Izbrala sem jo zato, ker me je pritegnil naslov. Do te nisem prebrala še nobene druge knjige te pisateljice.

Jezik v knjigi  je bil sodoben. Branje je bilo zabavno, napeto, in zanimivo.

Knjigo predlagam mladostnikom in starejšim, saj menim, da bodo bolje razumeli vsebino od mlajših bralcev.

Vita Fir, 9. r.

Jeff Kinney: DNEVNIK NABRITEGA MULCA – DNEVNIK MESTNE MEVŽE

Knjiga Dnevnik nabritega mulca – Dnevnik mestne mevže govori o navihanemu dečku Gregu, ki obiskuje osnovno šolo. Njegov najljubši praznik je noč čarovnic, skupaj s prijateljem Nejcem, ki živi blizu, sta odšla na lov za sladkarijami. Gregov oče ima rad ta praznik, saj se vsako leto skrije v grm pri hiši in poliva ljudi, ki prosijo za sladkarije …

Knjigo sem si izbral, ker me je pritegnil naslov, predvideval sem, da je knjiga zanimiva, in prav sem imel, saj pripoveduje o smešnih pridogah, kot so, da mama po pomotoma Gregovo darilo za božič podari v dobrodelne namene, da ga oče polije z vodo, z Nejcem poskušata zgraditi hišo strahov … Knjigo priporočam vsem, ki radi berejo smešne in zabavne zgodbe.

          Urban Bajuk, 9. r.

Jeff Kinney: DNEVNIK NABRITEGA MULCA – KRUTA RESNICA

Knjiga Dnevnik nabritega mulca – Kruta resnica govori o prigodah Grega Tepeža med poletnimi počitnicami in prvih mesecih šole ter s spopadanjem z dejstvom, da se razvija počasneje kot ostali.

Grega je navaden fant, ki hodi v zadnji razred osnovne šole. Doživi veliko smešnih prigod, a se tudi skrega z najboljšim prijateljem.

V knjigi so me pritegnili dogodki organizirane šolske zabave in prenočitve v avli ter stričeva peta poroka.

To knjigo sem izbral zato, ker me je pritegnila njena naslovnica.

Jezik  v knjigi je bil mladostniški, zato nisem imel težav pri razumevanju.

Pri branju sem se nasmejal in razmišljal o odraščanju.

Knjigo priporočam tistim, ki imajo radi humorno branje. Knjiga je zabavna in hitro berljiva. Priporočam jo učencem višjih razredov osnovne šole.

 

                                                                                                              Jure Delkot, 9. r.

Dostopnost