Slavko Pregl: ODPRAVA ZELENEGA ZMAJA

Prijatelji Pipi, Miha in Andrej so hoteli postaviti disko v kleti njihovega stanovanjskega bloka, zato so mizarju vlomili v lopo in ukradli lesene deske. Ker so se bali, da jih je pri tem videl hišnik, so prosili prijatelja Boba, naj jih odpelje na Gorenjsko. Andrej je imel nesrečo, saj ga je povozil avto in je pristal v bolnišnici. Bobu ideja poti na Gorenjsko sprva ni bila všeč, ampak je Miha in Pipija vseeno odpeljal. Kaj vse se jim je zgodilo na poti in kako se zgodba konča, lahko sami preberete v knjigi.

Knjiga mi je bila všeč, ker je bila zanimiva in napeta. Priporočam jo tistim, ki imajo radi dogodivščine.   

Ian Vito Goleš, 6. r.

Tatjana Kokalj: KAMEN V ŽEPU

Knjiga govori o Dori, Andreju in Vanji. Dora zelo rada bere in je prava detektivka, Andrej je plašen, Vanja pa se prenažira s hrano, predvsem s sladoledom. Andrejeva mama je pisateljica, ki je odšla od doma, da bo lahko pisala, saj jo doma vse ovira. Andrejev oče pa je fotograf, ki je odšel na službeno pot. Dora in Vanja prideta k Andreju prespat. Naslednji dan opazijo, da je bilo v hišo vlomljeno, saj je bilo vse razmetano, niso pa opazili, da sta bila ukradena vesoljski kamen in zlatnina. Kljub Andrejevem predlogu, da bi poklicali policijo, se je Dora odločila, da bodo sami raziskali, kdo je vlomil v hišo …

Knjiga mi je bila zelo všeč. Bila je napeta, vedra in zabavna. Zanimiva za branje pa bi bila tudi odraslim, zato jo priporočam vsem bralcem.

Ian Vito Goleš, 6. r.

Miha Mate: BOSOPETA DRUŠČINA in KURJA VOJSKA

V knjigi lahko preberemo dve zbirki kratkih zgodb Bosopeta druščina in Kurja vojska, ki govorita o druščini fantov Nacetu, Cenetu, Debelinku, Mački, Jazbecu, Možgančku, Bombarderju in ostalih – o njihovih pustolovščinah in odkritjih ter rešitvah.

Knjiga mi je bila všeč, saj je govorila o različnih pustolovščinah, rešitvah, izzivih, potegavščinah in še različnih drugih zadevah.

To knjigo priporočam vsem, ki jih taka tematika zanima.

                                                                                                      Luka Plut, 6. r.

William Judson: MRZLA REKA

Knjiga Mrzla reka pisatelja Williama Judsona govori o punci Elizabeth Allison ter njeni družini, ko so šli ona, njen polbrat Timothy in njen oče Mike s kanujem po reki. Leta 1921 je bila huda zima in ko so šli po nepravi poti, so se poškodovali in tudi prespali nekaj dni v divjini. Zgodi se tudi nekaj strašnega, a več o tem si sami preberite v knjigi.

Meni je bila knjiga Mrzla reka všeč, ker je pustolovska in napeta. V tej knjigi sem se naučil, kako živeti v divjini in kaj narediti, če se izgubim.

Knjigo priporočam vsem, ki so vam všeč pustolovščine in preživetje v divjini.

                                                                                                            Luka Plut, 6. r.

Jacqueline Wilson: PROBLEMI NA NETU

Knjiga Problemi na netu govori o problemih učencev. Njihov učitelj je zato ustanovil spletno stran, na katero učenci zapišejo svoje probleme, drugi pa mu dajo nasvet.

Knjiga mi je bila všeč, ker so vsi junaki zanimivi, glavna književna oseba, gospod Brzina, ki si je zamislil to spletno stran, ni tako zelo izpostavljen in je zelo zabaven.

Zelo žalostno pa je to, da se veliko otrokom ločijo starši. To se mi zdi v realnosti zelo grozno. Ko sem si knjigo izposodila, nisem pričakovala, da bo tako zanimiva. Zelo jo priporočam.

Brina Papič, 6. r.

Luigi Ballerini: GOSPODIČNA EVFORBIJA

Zgodba se začne, ko Marta in njena babica zatavata po gozdni poti in najdeta slaščičarno gospodične Evforbije. Ko vstopita, pa ugotovita, da ta slaščičarna ni navadna, temveč posebna, saj so v njej delali slaščice po meri. Ne Marta ne njena babica nista vedeli, kaj zares pomenijo slaščice po meri, zato sta hitro odšli. A Marti je bila ta slaščičarna všeč, zato se je odločila, da bo šla v njo delat med poletnimi počitnicami. Ko pa je nekaj časa že delala tam, je spoznala Mateja, ki je v slaščičarno prišel po slaščice. Ker sta se z Marto tako dobro ujela, je med poletnimi počitnicami še on prišel delat v slaščičarno. Vse je bilo lepo in prav, dokler ni začela gospodična Evforbija dobivati pošto. Čez čas so ugotovili, da Evforbiji težijo ljudje, ki bi radi podrli njeno slaščičarno, da bi lahko na njenem mestu zgradili tovarno …

Meni je bila ta knjiga zelo všeč, saj sem med branjem ves čas čutila manjšo napetost. Branje te knjige priporočam vsem, ki imajo radi napete knjige.

 

Teja Škof, 6. r.

Bogdan Novak: ZELENA POŠAST

Knjiga govori o treh mladih prijateljih, ki se med počitnicami odpravijo na vikend v gozd. Tam srečajo tudi prijatelja in psa. Vsi skupaj se podajo raziskovat gozd. Nedaleč od njihovega vikenda najdejo skladišče, ki je bilo polno kemikalij. Skladišče je bilo zavarovano z vojaki. Prestrašeni so zbežali in naleteli na staro hiško na drevesu, kjer je živel potepuh Nace. Ugotovili so, da ga je pojedla solata. Več o tem nenavadnem dogajanju pa si preberi sam.

Najbolj mi je bil všeč Nace, ker je bil lenuh, samo poležaval je in je bil brezskrben.

Knjigo sem si izbral zato, ker me je pritegnil naslov. To je že druga knjiga od tega avtorja, ki sem jo prebral.

Jezik v knjigi je mladostniški, branje pa zabavno, napeto, ne predolgo, pustolovsko.

Branje te knjige priporočam vsem, ki so po duši pustolovci in imajo radi dogodivščine.

                                                                                                              Enej Per, 6. r.

Bogdan Novak: MORSKA SKRIVNOST

Knjiga Morska skrivnost govori o tabornikih iz taborniška odreda Rožnik, ki se odpravijo na morje. Druščino sestavljajo fantje in dekleta, s seboj imajo tudi psa. Na otoku so se Uroš, Gorazd in Aleš odpravili na potep in zašli na prepovedano območje – tam naj bi bila vojska. Ko pa fantje pridejo tja, najdejo amfore in bronaste kipe. Njihovo početje pa ni ostalo neopaženo, zajeli so jih namreč hudodelci. Pripeti se še mnogo zanimivih dogodkov, o katerih pa si preberi sam.

Najbolj so mi bili pri srcu fantje, saj so našli skrivališče podvodnih roparjev.

Knjiga se mi je zdela zanimiva in napeta, priporočal bi jo vsem, ki imajo radi dogodivščine.

Blaž Filak, 6. r.

Goran Gluvič: BRCANJE Z GLAVO

Knjiga govori o dveh prijateljih, Rudiju in Luki, ki sta nogometaša. Svoj klub spravita iz čiste ničle na prvo mesto na lestvici. Obstaja pa tudi njihov “rival” oziroma nasprotni klub. Vendar vam ne smem preveč povedati, da boste tudi sami vzeli knjigo v roke in jo prebrali.

Najbolj pri srcu mi je bil Rudi, to pa zato, ker sem tudi jaz nogometaš in sem ravno tako navdušen nad to igro, kot je bil on.

V knjigi je veliko zanimivih dogodkov in oseb, tako da je priporočam brati vsem.

Branje je bilo zanimivo, smešno in hitro, ker je knjiga napisana preprosto.

Knjigo sem izbral zato, ker me je pritegnil naslov in ker sem tudi sam nogometaš.

 

Blaž Filak, 6. r.

Enid Blyton: PET PRIJATELJEV – NA POTEPU

Knjiga govori o petih prijateljih – dveh dečkih, dveh deklicah in psu –, ki so se nekega dne med počitnicami odpravili na potep. To ni bil navaden potep, ampak prava dogodivščina, ki je ne bodo nikoli pozabili. Prijatelji so nekega dne našli listek, na katerem je bilo označeno mesto zaklada. Ali so zaklad našli, preberite sami. Povedal bom pa še to, da sta jih pri iskanju zaklada onemogočali dve osebi – Maggy in Umazani Dick.

Od vseh književnih oseb mi je bil najbližje pes Tim, saj je prijateljem pomagal in jih branil pred sovražniki.

Knjigo sem izbral zato, ker mi je bil všeč naslov, in jo priporočam brati vsem učencem, ki jih zanimajo pustolovske knjige. Je napeta, duhovita in poučna.

Blaž Filak, 6. r.

Dostopnost