V sredo, 8. 5. 2024, smo učenci izbirnih predmetov ŠOLSKO NOVINARSTVO, RETORIKA ter interesne dejavnosti ŠOLSKI RADIO z mentoricama Špelo Cimerman Hudopisk in Urško Dragovan obiskali RTV – Televizijo Slovenije – in uredništvo mladinske revije PIL.

Zjutraj smo se z avtobusom odpravili v Ljubljano. Najprej smo se ustavili v stavbi Televizije Slovenija. Tam nas je sprejel gospod Adrijan Pregelj, ki nas je popeljal po naši nacionalni TV-hiši, ki je kot velik labirint. Ogledali smo si funduse, ogromna skladišča, kjer shranjujejo več kot 10.000 oblek, kostumov ter veliko drugih pripomočkov – od vilic do foteljev –, ki so potrebni za pripravo raznih oddaj in snemanja filmov. Ustavili smo se v maski, kjer vse, ki nastopajo pred kamero, skrbno naličijo in jim uredijo frizure. Videli pa smo tudi tri različne studie, kjer snemajo razne oddaje. V studiu, kjer nastajajo Dnevnik, Vreme in Odmevi, smo naredili skupinsko fotografijo. Prav tako smo si tukaj lahko ogledali kamere in jih po želji tudi preizkusili.

S svojim obiskom pa nas je razveselila tudi novinarka Vita Vlašič, nekdanja učenka metliške osnovne šole, ki nam je predstavila svoje delo.

Polni novih vtisov smo se poslovili od televizijcev in se odpravili naprej.

Po okrepčilu v bližnji piceriji smo se sprehodili do Mladinske knjige Založbe in potrkali na vrata uredništva Revije PIL. Prijazno nas je sprejela gospa Jana Zirkelbach, odgovorna urednica, in nam najprej predstavila svojo pisarno, kjer domuje znameniti Šnofi, nato pa nas je popeljala po različnih uredništvih – videli smo, kje nastaja Vesela šola, kje oblikujejo otroški reviji Ciciban in Cicido, nazadnje pa nas je povabila v sejno sobo, kjer nam je predstavila, kako nastaja PIL, kdo vse ga sooblikuje, kako dolgo že izhaja … Učenci smo jo z zanimanjem poslušali in ji postavili kar nekaj vprašanj, na katere nam je potrpežljivo odgovorila. Vzpodbudila nas je tudi k obisku spletnega PIL-a, na koncu pa nas je razveselila z darilom – prav vsak je prejel najnovejši izvod PIL-a in PIL-ovo beležko.

Dobre volje in bogatejši za nova znanja smo se poslovili od Ljubljane in se odpeljali domov v Metliko.

Dostopnost