V dneh od 19. do 22. oktobra 2023 smo se udeležili Dubrovnik Film Festivala, to je filmski festival za otroke in mladino držav Mediterana. Naš kratki animirani film Pripovedka o Velebabi je bil izbran v tekmovalni program tega festivala, ki je bil letos že dvaindvajseti. V uradni selekciji je bilo prikazanih 59 animiranih, igranih, dokumentarnih in eksperimentalnih filmov, ki so jih ustvarili otroci in mladi iz devetnajstih držav.

Pripovedka o Velebabi je povzeta je po zgodbi v knjigi Lojzeta Zupanca Zaklad na Kučarju in pripoveduje o tem, kako je nastal hribček Kučar nad Podzemljem. V projektu smo sodelovali z Društvom za izvajanje filmske vzgoje Slon iz Ljubljane in Belokranjskim muzejem Metlika, tu so ga pozneje tudi vključili v stalno postavitev prenovljene arheološke zbirke.

Filmček so ustvarile naše učenke, zdaj že dijakinje, Nika Pečarič, Nika Črnugelj, Lara Oberman, Lucija Kostelec, Janin Pirkovič, Manca Mihelčič in Lana Išpanov. V celotnem procesu ustvarjanja filma so imele zelo pomembno vlogo mentorice Jelena Dragutinović in Lene Lekše iz Društva Slon, likovna pedagoginja na naši šoli Duška Vlašič ter kustosinja pedagoginja Alenka Misja iz Belokranjskega muzeja Metlika.

V sklopu festivala DUFF so se poleg projekcij vseh nominiranih filmov odvile še delavnice animiranega filma, izobraževanje za mentorje, projekcije celovečernih filmov, delavnice za otroke, kviz o filmu in še kaj. Publika je lahko pri vseh projekcijah filme ocenjevala in na ta način smo dobili najboljšega po izboru gledalcev. Več o zmagovalcih po kategorijah na povezavi, ki jo najdete spodaj.

Zadnji dan festivala so na zaključni prireditvi obiskovalce še enkrat spomnili na vse prikazane filme, potem pa podelili nagrade za najboljšega v vsaki kategoriji ter posebna priznanja za filme, ki so tako ali drugače izstopali (Special Mention). Naš film je bil razglašen za zmagovalca v selekciji Animirani film do 15 let. Strokovna žirija je svoj izbor utemeljila tako: Najboljši film v kategoriji animiranega filma do 15 let je bil narejen v kolažni animaciji. Prinaša nam spretno in vizualno impresivno pripovedovano legendo o mogočni Velebabi.

To je zdaj že druga tako velika nagrada za Pripovedko o Velebabi! Zelo smo veseli in počaščeni!

Več o festivalu si lahko pogledate na povezavi:

Dubrovnik Film Festival

Vse nagrajene in omenjene filme si lahko ogledate tukaj:

Nagrajeni filmi

Tukaj je še povezava za ogled Pripovedke o Velebabi:

Čestitamo vsem mladim ustvarjalkam in mentoricam!

 

Vir fotografij: FB stran Dubrovnik Film Festival, Duška Vlašič

Dostopnost