V četrtek, 18. 05. 2023 smo se učenci in učiteljice drugega razreda Osnovne šole Metlika in Podružnične šole Suhor odpravili na kulturno-naravoslovno obarvan izlet v Ljubljano. Najprej smo si v Šentjakobskem gledališču ogledali predstavo za otroke z naslovom Besne basni. V predstavi smo se skozi več basni naučili, da so prijatelji dragocenejši od ˝denarjev˝, da ošabnost ni lepa čednost, da srakam ni za zaupati in najpomembnejši nauk od vseh: da čokolade v shrambi ne smemo predolgo pustiti, ker jo drugače napadejo molji.

Po slabi uri smeha in polnjenja glav z modrostmi smo šli napolnit še želodčke. Od gledališča smo se mimo tržnice ob Ljubljanici sprehodili do najbolj založene skrinje s sladoledom, kjer smo si privoščili vsak svojo kepico. S sladoledom v roki smo nato nadaljevali pot do Slovenskega šolskega muzeja. V muzeju smo eno uro raziskovali teorijo zgodovine šolstva na Slovenskem, eno uro pa smo imeli tudi praktični pouk.

Vrnili smo se v leto 1865. V pravih takratnih ˝uniformah˝ (fertafih in lajblcih) smo sedli v prave stare lesene klopi in z rokami na hrbtu počakali učenika, ki smo ga pozdravili z ˝Bogdaj gospod učenik.˝. Učenik nam je najprej pregledal roke, nato pa se je ura nadaljevala z matematiko. Uro smo zaključili z ugankami s pomočjo katerih smo se naučili, kako je možno, da je 4 enako 3 in da bi se Vinska vigred drugače lahko imenovala tudi Vinska pomlad, Vinsko mladoletje ali celo Vinska vesna. Vsekakor je bil to izlet, o katerem bodo še dolgo govorili.

Dostopnost