Barbara Čadonič in Tomaž Žugelj: Belokranjska pogača

V ponedeljek, 4. 10. 2021, smo učenci 5. a razreda pod mentorstvom učiteljev Barbare Čadonič in Tomaža Žuglja zamesili in spekli belokranjsko pogačo.

V gospodinjski učilnici smo pripravili vse potrebno za peko. Pripravili smo moko, sol, mleko, vodo, kvas, jajce in grobo sol.

SESTAVINE

KOLIČINA

moka

500 g

sol

2 žlički

toplo mleko

1 dl

voda

2 dl

kvas

polovica kocke

jajce

1

groba sol

1 ščepec

 

Mleko smo vlili v skledico in dodali kvas, da malo vzhaja (10 minut). Moko smo stresli v skledo in na sredini naredili jamico. Okrog smo posuli sol, v jamico pa smo dali kvas. Prilili smo vodo in zamesili testo. Gneteno testo smo oblikovali v hlebček, ga potrosili z moko in pokrili s čisto krpo. Pustili smo ga na toplem mestu, da je vzhajalo 20 do 30 minut. V tem času smo pomili posodo in počistili pult. Pečico smo segreli na 220º C. V pekač smo dali peki papir, nanj položili testo in ga razvlekli v krog. S kolescem smo ga narezali na kvadrate, namazali z jajcem in po vrhu posuli z grobo soljo. Pogačo smo pekli 20 minut.

Po končani peki smo pogačo še pojedli. Bila je izvrstna.

ZAPISALA: Barbara Čadonič in Tomaž Žugelj

Dostopnost